Banaanikotkatutkimuksen seura ry

Havaintoraportit vuodelta 1998

Tammikuu 1998 sci.fi:

Arvon Banaanikotkatutkijat. Olen ollut linnuista kiinnostunut bongari jo vähän aikaa, mutta erityisen kiinnostunut olen ollut Banaanikotkista vain hetken. Tämä kiinnostus lähti liikkeelle siitä kun ystäväni kanssa näimme kummallisen linnun pihalla. Emme tienneet mikä lintu se oli vaikka ehdimme tarkkaille sitä hyvän aikaa. Ihmettelimme sitä ja nyt kun yhtenä päivänä osuin netissä surfaillessani teidän Banaanikotka sivullenne. Minulle selvisi mikä lintu se oli. Banaanikotka! Ei epäillystäkään.

Sen alalajista emme taas ole ihan niin varmoja, mutta pyydämme teitä selvittämään tämän asian meille. Liitän näes mukaan ystäväni luonnoksen linnusta jonka hän äkkiä tuhersi luonnosvihkooni. Olimme onneksi juuri sillä hetkellä katselemassa hyvin tarkkaan ulos ikkunasta (olihan juuri silloin kaunis talvipäivä ja sillä että meillä oli juuri ruotsin tunti ei varmaankaan ole vaikutusta). Banaanikotkan näimme kun se laskeutui läheisen puun oksalle.

Vähän aikaa ylväänä ympärilleen katseltuaan se otti taas tuulta siipiensä alle ja kohosi ylös taivaisiin. Piirroksessa saattaa kuitenkin olla jotain vikoja, mutta ne tuskin haittaavat niin suuresti lajin tunnistuksessa. Älkääkä välittäkö ystäväni amatöörimäisestä yrityksestä yrittää selvittää lajin latinalaista nimeä. Piirros on melkein samaa koko luokkaa kuin itse lintu. Ihan varma emme myöskään ole tuosta merkistä sen kyljessä. Olisikohan se jokin lintujen rengastus merkki?

Jotta tällä kuvalla olisi jotain tieteellistä arvoa, tulee kai minun antaa hiukan tietoja. Havainto tapahtui klo. 9:17 pm. 18. Joulukuuta 1997 Ilma oli juuri tuona päivänä kaunis. Ei pilviä ja tuultakaan ei ollut paljoa. Tähystys paikkana toimi Messukylän Lukio Tampereella.

Havainnoitsijat olivat KK & SH (joka myös teki piirroksen) Nyt pyydämme vain vastausta siihen mitä alalajia juuri tämä Banaanikotka edusti.

Osallistumme myös teidän "Keltainen nauha -kampanja" Kamppanjaanne kunhan vain saamme kotisivumme kuntoon. Kuvan saa myös taiteilijan luvalla julkaista.


Tammikuu 1998 cc.helsinki.fi:

yksi havis: isobanaanikotka kirkkonummi porkkala 6.7.1997 a2 N toivotan banaanikotkatutkijoille antoisaa tutkimusvuotta 1998, jatkakaa samaan tyyliin.


Tammikuu 1998 cc.helsinki.fi:

Vihdoinkin löytyy tosi luonnonystäviä!

Ehkäpä liitän tähän oman, banaanikotkatutkimusta ikään kuin sivuavan havaintoni. En ole vielä ehtinyt perehtyä tyhjentävästi sivuihinne, jotka vaikuttavat asiallisuudessaan upeilta, mutta haluan kertoa oman luontokokemukseni. Siitä on varmaankin paljon iloa teille ja haluaisinkin kysyä, onko banaanikotkan eri lajikkeissa havaittu vastaava taipumusta, kuin mitä havaitsin yöpyessäni ypöyksin öisellä saarella Etelä-Suomessa joitakin vuosia sitten.

Jouduin syistä, jota en nyt halua tässä toistaa, soutuvenheellä pienelle järvipahaselle, jossa kuitenkin ilokseni oli yksi saari. Saari oli todella pieni. Olin soutamisesta väsynyt ja päätin pystyttää telttani saareen. Saari oli todellakin niin pieni, että juuri ja juuri sain kahden hengen teltan pystytettyä (vaikka olinkin yksin). Saaressa kasvoi tasalatvainen 537 cm pitkä, ehkä hieman kitukasvuinen mänty (tiedän pituuden tarkalleen, koska kävin sen jälkikäteen mittaamassa, sen verran järkyttynyt olin kokemuksestani.)

Minä paneuduin maate. Olin juuri saamaisillani unen päästä kiinni, kun heräsin siipien havinaan. Ilmiselvästi jokin lintu parkkeerasi puuhun, siis siihen ainoaan mäntyyn. Kiinnostukseni heräsi heti ja heräsin itsekin. En kuitenkaan tohtinut avata teltan ovea: arka lintu olisi varmaan vetoketjun ääntä säikähtänyt.

Huikea kohta alkaa nyt! Lintu äänteli: pu-pu-pu-pu-pu. Haa, ajattelin, helmipöllö, tuo pöllöistä viehkeinhän siinaä puussa puputtelee. Mutta kesken puputuksen kuuluu KAAMEA RÖYHTÄISY, jonka jälkeen puputus jatkui. Nyt en enää voinut olla sisällä teltassa.

Jotta voisin eliminoida esim. kavereitteni kujeilun mahdollisuudet avasin teltan oveen reippaasti ja toden totta: männyssä istui helmipöllö, JOKA KUULUVASTI RÖYHTÄISI PARI KERTAA taas, pyöräytti päätään, kavahti lentoon ja hetken aikaa puputettuaan PÄÄSTI JÄLLEEN RÖYHTÄYKSEN, niin että rannat raikuivat.

Tämä tapaus sattui vuosia sitten ja se on minua kovasti vaivannut. Ajattelin soittaa Neuvoselle luontoiltaan, mutta ajattelin, että nauravat vielä. Sen verran karmea oli tuo öinen kokemus, että aina kun kuulen jonkun röyhtäilevän, ajattelen: Et paljon siinä röyhtäilisi, jos, kuten minä OLISIT NÄHNYT RÖYHTÄILEVÄN HELMIPÖLLÖN.

Niin että jos teillä on tietoa muista lajeista, jotka röyhtäilevät, niin olisin todella kiitollinen, jos voisitte minulle niistä kertoa. Onko banaanikotkalajikkeissa tavattu röyhtäileviä yksilöitä. Käydessäni Trinidadissa v 93 näin melko varmasti banaanikotkaparven, mutta niistä yksikään ei röyhtäillyt.

Onko tämä vain helmipöllöillä TODISTETTAVASTI havaittu ominaisuus Tämä ei nyt enää kuulu varsinaiseen asiaan, mutta kerron kuitenkin. Pienenä poikasena löysimme kanakotkan pesän, mutta joku oli tehnyt kujeen, ja vaihtanut kanakotkan pesän munat tavallisiin kananmuniin. Mokomatkin munarosvot.

Kyllä luonto ja etenkin lintumaailma on uskomattoman viehättävä


Helmikuu 1998 cc.helsinki.fi:

On hienoa että harvinainen, Kiekkokondorin varjoon vuosikaudet jäänyt laji saa vihdoin ansaitsemansa huomion. Toivon, että Jyväskylän Science Fiction- seura pääsee postituslistallenne: xo@jkl.fi

Hyvää jatkoa ja voimia taisteluun banaanikotkan säilymisen puolesta!
IH


Helmikuu 1998 dlc.fi:

Kaiken uhalla kehotan sinua, ystäväni tutustumaan DOKAANEIHIN, tuohon ylevään järjestöön, johon sinä jo saatat kuulua aivan tietämättäsi. Salainen polku kulkee seuraavasti http://www.dlc.fi/~pan-ari sieltä news ja uutisia uutissivulta on linkki DOKAANEIHIN Ari


Helmikuu 1998 cc.helsinki.fi:

oletteko te banaanipoikia eli chiquita-boys eli homoja tai runkkareitamissä on vitsit???


Helmikuu 1998 turkuamk.fi:

Teen äidinkielen harjoitteluna raporttia banaanikotkista. Kysynkin nyt tietojeni täydennykseksi: Mikä on helpoin tapa määritellä banaanikotkan sukupuoli ja mikä on banaanikotkan sukukypsyys ikä?

t.MJ


Maaliskuu 1998 iname.com:

Meidan nelihenkisen seurueemme kimppuun hyokkasi juuri pesinta-aikansa saavuttanut naaras-banaanikotka. Olimme Andien huipuilla tutkimassa muinaista Rodentus Maximus-kulttuuria eli yligerbiileja, kun tama salakavala otus laskeutui automme katolle ja rupesi pitamaan valtavaa kiljuntaa. seurueemme nuorin, Vilhelmi Ala-Suppilovaaratonkanen sai pysyvia trau moja ja vakavat vammat yritettyaan saada massiivista siivekasta aisoihin. Rakkain Terveisin: John Oasis


Maaliskuu 1998 di-keskus.fi:

Oheisessa kuvassa banaanikotka ruokailemassa Gardajärven karuissa maisemissa.
IT

Maaliskuu 1998 cc.helsinki.fi:

se on moro! Paljonko saa bongauspisteitä banaanikotkasta? t pj JV
Revonlahden Bongaajat ry


Huhtikuu 1998 cc.helsinki.fi:

Hyvät banaanikotkatutkijat! Banaanikotkat ovat kerrassaan ällistyttävän mahtavia luontokappaleita. Siksi olinkin erittäin otettu kun bongasin banaanikotkan 2.4.1998 klo. 19.37. Se lentää lekutteli Tikkurilassa neljän K:n Citymarket Ylivedon yllä.

Vaikka näky olikin erittäin vaikuttava, mieltäni kaihersi epäilys kuinka tämä uljas eläin tulee tomeen Suomen ankarissa oloissa. Omien vähäisten tietojeni perusteella uskallan kuitenkin sanoa, että tämä yksilö vaikutti erittäin hyvinvoivalta. Olkaa niin hyvät ja julkaiskaa lisää tietoja tästä kiehtovasta lajista ja siitä, millaiset mahdollisuudet tavallisella pulliaisella on sen tarkkailuun!

Kunnioittavin terveisin Lissu.


Huhtikuu 1998 innocent.com:

Banaanikotka risteytyi omien silmiemme alla karpin (kala) kanssa Länsi- Saimaalla 22.04.1978. Olemme pitäneet sen omana tietonamme mutta teidän ammattitaitoiset ja samalla arvoitukselliset sivut innoittivat seurueeni kertomaan asiasta. Useiden videokamera tallennusten myötä uskon voivani auttaa teitä tulevaisuudessa.

Kiittäen Raikku


Huhtikuu 1998 earthling.net:

Ich habe eine BanaanenKotka gesehen! Es war gul och grün! It flew right between my nose. It almost åt den. I was very afraid, and called 911 ammidiaatley. "911!" "911!" But noone änsweird. I vas stuk wit my nous fild vhit bänäna split kotkaa. Haluaisin tehdä valituksen eläintarhoille, kun eivät vahdi muurahaisiaan tarpeeksi. Ja toisaalta... *worship* Olen aina halunnut oppia uusia kieliä, ja tämä on suuri haaste... Olen varma siitä, että kielenne ohittaa suosiossa klingonin ja latinan alta aikayksikön (yksi sekunti)!


Kesäkuu 1998 ns.karis.fi:

Ensimmäinen havainto banaanikotkista täällä Karjaalla, Tukholmasta saadun havainnontivinkin avulla, terv. JP


Syyskuu 1998 cc.helsinki.fi:

Edustan Kurikan Korvenkylässä vaikuttavaa Korpikotkat ry:tä (saameksi Rotokuaskimeh, ruotsiksi Ödemark Örnar). Olisinkin kiitollinen jos saisin selvityksen näiden kahden kotkalajin sukulaisuudesta. Olen nimittäin huomannut että varsinkin jalkapallo-otteluissa Korpikotkat syövät mielellään banaania. Onko Korpikotkat mahdollisesti banaanikotkiin kuuluva alalaji. Ja jos on niin mielestäni olisi oikein ja kohtuullista että tuonne Banaanikotkalajeihin lisättäisiin Korpikotkat ja mainittaisiin latanankielisen nimen tilalla saamenkielinen nimi Rotokuaskimeh.


Syyskuu 1998 cc.helsinki.fi:

Täytyy kirjoittaa vielä toinenkin viesti. Onko banaanikotkien yhdistykseen liittynyt kuinka paljon jäseniä? Näyttää olevan vähän samanlaisia tarkoitusperiä molemmilla yhdistyksillä. Mekin kerroimme eräässä julkaisemassamme lehdessä Korpikotkan ominaisuuksista. Olisi mielenkiintoista olla pienessä yhteistyössä.


Syyskuu 1998 cc.helsinki.fi:

2.9.Korpibanaanikotka (Musaquila rotokuaskimeh)

Uusin tiedemaailmaa kohahduttanut banaanikotkalöytö on tehty Suomessa Kurikan Korvenkylässä. Ensimmäiset havainnot Korpibanaanikotkasta tehtiin 1997 Korven Maratonin aikana, jolloin huoltopisteeltä hävisivät kaikki maratoonareille tarkoitetut banaanit. Sen sijaan rusinat, suolakurkut ja urheilujuoma saivat olla rauhassa. Useiden silminnäkijähavaintojen mukaan pöydällä oli vieraillut pitkälti yli toistasataa keltaista eläintä. Vuoden 1998 Maratonille asennettiin videokamera, jonka perusteella kiistatta voidaan osoittaa, että kyseessä on todella uusi, ennen tuntematon banaanikotkalaji. Korpibanaanikotka muistuttaa tavallista banaanikotkaa, mutta on aavistuksen verran sitä isompi. Se näyttää pitävän hien hajusta. Viime aikoina sen pesiä on löydetty esim. navettaan jätetyistä lenkkikengistä ja jalkapalloilijoiden varustekasseista. Joskus paikalliset metsästäjät tuovat Korven kätköistä pesänrakennuksessa käytettyjä kyläläisten vanhoja sukkia.

Lisätietoja Korpibanaanikotkista antaa x@pp.inet.fi.


Syyskuu 1998 cc.helsinki.fi:

Tuo oli ehdotus yhdeksi lajiksi. Toivottavasti saamme oman nimikkolajin. Tekstiä saa kyllä kehitellä, mutta tuo ehkä kuvaa aluetta jolla Korpibanaanikotkia on havaittu. Jos se onnistuu, niin luultavasti Banaanikotka näkyy seuraavissa uusissa Korpikotkat ry:n peliasuissa ja lopullisessa logossa ;-) Voin sen jälkeen kehitellä eteenpäin myös omia kotisivuja.


Lokakuu 1998 cc.helsinki.fi:

Banaali, mutta banaanitutkijoille silti aina ajankohtainen aihe ovat räjähtävät banaanit, jotka vaarantavat kotkalajin ekologista tasapainoa. Oheisessa URLissa hiven tietoa tästä pulmallisesta asiasta: http://biomednet.com/hmsbeagle/18/recroom/artgalas.htm


Lokakuu 1998 gnwmail.com:

Näin banaanikotkan kimpussa omenalauman. Mukana oli myös muutamia luumuja. Mietin onko tämä mahdollista? Tämä tapahtui n. 2 viikkoa sitten. Mailatkaa minulle vastaus tähän visaiseen pulmaan. t:epätietoinen


Lokakuu 1998 stones.com:

banaanikotkia havaittu osoitteessa: http://www.dlc.fi/~mica-l


Lokakuu 1998 cc.helsinki.fi:

Futsal-kausi on alkamassa ja Korpikotkat ovat osallistumassa siihen. Hienhaju saa Korpibanaanikotkat pesimään ja tuottamaan jälkeläisiä. Olisi tarkeää että näille sivuille tulisi tietoa.


Joulukuu 1998 cc.helsinki.fi:

Se keltainen lintu on ihan coolin näköinen!Hmm...olisipa minulla lemmikkinä sellainen.Levitän sanaa siitä!!!tsirp tsirp...!!!


Joulukuu 1998 hit.fi:

Arvoisa vastaanottaja! Haluaisin tiedustella millaisessa tilassa banaanikotkatuntemus on nykypäivänä? Kunnioittavasti PK


Joulukuu 1998 cc.helsinki.fi:

Terveisiä Ylöjärveltä


Vuosi: 1995 1996 1997 1998 1999

 

Terveiset Päivitetty 17.04.2001