Banaanikotkatutkimuksen seura ry

Havaintoraportit vuodelta 1996


Toukokuu 1996 arian.pp.fi:

järvenpäässä on nähty banaanikotkien ala laji banaanin ravistaja! huu haa kevättä


Toukokuu 1996 helbp.fi:

Tervehdys, Olemme innokkaita banaanikotkien tarkkailijoita ja on hauska huomata, etta yhteisen asiamme edistamiseksi on perustettu etujarjesto. Viimeisin havaintomme banaanikotkasta on Humalajan vuoriston Meijsselin laaksosta viime vapun tienoilta. Uskomme nahneemme harvinaisen, jo sukupuuttoon kuolleeksi luullun, ristipaa-banaanikotkan (Phillips codornius). Tiedustelemme kuinka arvostettuun banaanikotkajarjestoonne voi liittya?

KK
bongaaja
vesibussin kansimies

JK
bongaaja
nuorempi aaltopahvin taivuttelija

LIITE 1 Liitteena edelliseen viestiimme oheistamme piirtajamme ikuistaman vasemmalla kyljellaan makaavan ristipaabanaanikotkan.

    /
  +8>=
    \

LIITE 2 Liitteena edellista edeltavaan viestiimme oheistamme terveiset appelsiinimehuaseman henkilokunnalta.

"TERVE! Ainoa hyva appelsiini on puristettu appelsiini."


Toukokuu 1996:

TE OOTTE HULLUJA! TAJUUTTEKO HULLUJA!!!!!!!


Lokakuu 1996 clinet.fi:

Miten on talviruokinnan tarve? Entäpä lajikkeet; onko Chiquita ainoa oikea, vai voinko käyttää myös Dolea tai vastaavaa, jos löydän tarjouk- sesta? Linnun käyttämällä ravinnolla on tiettävästi aikaisemmin havait- tu epäedullisia vaikutuksia suolentoimintaan - onko ulostetutkimusta jo käynnistetty? Lopuksi kertoisin vinkkinä, että Klaukkalan KKK-Super- marketissa on vuoden loppuun kestävä banaanitarjous, 5,90 mk/kg. Ja todettakoon tässä vielä biodiversiteetin horjuttamisen uhallakin, että Jaffa-torjuntaohjelma olisi syytä aloittaa mahdollisimman pian, ellemme halua tulevien sukupuolvien katselevan vain näiden jalojen lintujen kuolleita kuvia verkkosurffailun lomassa.


Lokakuu 1996:

Minulla on etuoikeus ilmoittaa, etta me henkilokohtaisesti Kemijoki Oy:ssa tuemme banaanikotkien asiaa. 1960-luvun lopussa maamme merikotkakantaa uhkasi sukupuutto. Asialle oli kiireesti tehtava jotain. Niinpa yhtiomme hyvantahtoinen rakennusosasto alihankkijoineen pani toimeksi ja rakennettiin suuren suosion saavuttaneet Lokan ja Porttipahdan tekojarvet. Tekojarvet suunniteltiin merikotkien elinpiireiksi. Tarjolla oli oltava paljon vetta ja runsaasti maukasta kalaa. Molemmissa tavoitteissa onnistuttiin ja tana paivana voimme ylpeana todeta, etta noilla pohjoisen suurilla tekojarvilla pesii vuosittain lahes toistakymmenta merikotkapoikuetta.

Merikotkan hadanalainen tilanne on siis saatu hallintaan, mutta nyt meita tarvitaan jalleen. Huolestuneet viestit banaanikotkan ahdingosta ovat kiirineet meidankin korviimme ja tahdomme tehda kaikkemme tilanteen helpottamiseksi. Suunnitelmamme on seuraava. Rakennetaan Koillis-Lappiin Pelkosenniemen, Sallan ja Savukosken kuntien alueelle Vuotoksen (t)ekojarvi pinta-alaltaan noin 0,25 % Lapin laanista (237 km2), jonka vedenpinta on avovesikaudella verraten vakaa. Alueen nykyiselle asutukselle (4 taloutta) maksetaan veden alle jaavista maista ja rakennuksista 1,5-kertainen kaypa hinta tai annetaan vaihtomaita lahiseudulta. Uskomme henkilokohtaisesti, etta banaanikotka tulee viihtymaan Vuotoksen (t)ekojarvella, jonne muodostuvat kymmenet saaret tarjoavat ihanteelliset pesintaolosuhteet (mahdollisuus rakentaa kelolinnoja, -majoja, -pesia).

Tekojarven ravinteikkaaseen veteen on mahdollista istuttaa kalojen lisaksi myos muita elain tai kasvikunnan edustajia (Pekingin ankka ym.) jotka tayttavat mahdolliset vaativammatkin ruokavaliopreferenssit. Ehdotammekin henkilokohtaisesti, etta tulette pikaisesti tiedustelemaan MEP Hautalalta, aikooko han vetaa kantelunsa EU:n tuomioistuimesta, jotta banaanikotkille suotuisa suojelun taso voisi toteutua maassamme. Lisaa tietoa suunnitelmastamme banaanikotkan auttamiseksi on loydettavissa osoitteesta www.kemijoki.fi/vuotos.htm Tassa vaiheessa olemme kuitenkin viela vaienneet tekojarvisuunnitelmien todellisista taustoista (banaanikotkan auttaminen) olemmekin hamayksen vuoksi perustelleet hanketta energiatalouden ja tyollisyyden etuihin vedoten.

Ystavallisin terveisin RV viestintaavustaja K:joki Oy

Lokakuu 1996:

Kiitos voimia antaneesta viestistanne. Me Kemijoki Oy:ssa henkilokohtaisesti jatkamme edelleenkin ponnisteluja Vuotoksen (t)ekojarven rakentamiseksi, turvataksemme banaanikotkalle suotuisat elinymparistot. Pitkaaikaisten maasto- ja pienoismallitutkimusten avulla olemme onnistuneet luomaan Vuotoksen (t)ekojarvelle erehdyttavasti banaania muistuttavan muodon (kts. esim. www.kemijoki.fi/illus.htm). Tavoitteenamme on saada banaanikotka tuntemaan olonsa mahdollisimman kotoisaksi. Koska olette omistautuneet banaanikotkan asialle ihailtavalla intensiteetilla, me Kemijoki Oy:ssa henkilokohtaisesti uskommekin nakevamme pikapuoliin taholtanne tulevan julkisen vetoomuksen banaanikotkalle suotuisien elinymparistojen turvaamiseksi rakentamalla Vuotoksen (t)ekojarvi. Alkaa antako banaanikotkavihamielisten, vilpillisiakaan keinoja kaihtamattomien tahojen esittamien lisatutkimusvaatimusten hamata itseanne. He ovat pyrkineet luomaan Vuotoksesta symbolin, jota vastustamalla he todellisuudessa vastustavakin banaanikotkan asiaa pyrkien samalla lisaamaan omaa poliittista valtaansa.

Pysykaa valppaina!

RV

va K:joki Oy

" Joka ei ole kuullut banaanikotkan villia kutsuhuutoa, ei voi koskaan ymmartaa Kaplan-turbiinin horisontaalisen sijoittamisen etuja kehitysmaiden kouluttamattomien naisten tasa-arvon kannalta!"


Lokakuu 1996 esrf.fr:

Hei! en ole lintututkija ja tarkkaan ottaen olen muutenkin hieman huono tunnistamaan lintuja mu tta erotan kylla varpusen autosta, lahelta katsoen. Nyt kuitenkin on kummastustani herattanyt eraan roskiksen lahella pyorinyt lintu joka muistutti kananpoi kasta mutta kaytokseltaan ennemminkin roskisdyykkaria. Kayttaen hammastyttavalla napparyydella erasta tikkaa apunaan, se sai aikaan reian lasikuitulaatikon kan teen, ja alkoi nostella sielta jotakin mika mielestani naytti puoliksi syodylta banaanilta. Tikka ei saanut kuin piikkeja lasikuidusta nokkaansa ja lisaksi haukut silla se teki reiasta kovin piene n. Tama kananpojan nakoinen lintu on sittemmin pesiytynyt naille nurkille ilmeisesti uusien saaliiden toivo ssa. Vapaa-aikoinaan se askartelee jonkinlaista purkinavaajan ja poran yhdistelmaa, ilmeisesti valit menivat tikan kanssa poikki. Paikallinen haukkapariskunta katseli ensin moista menoa epaluuloisesti, mutta selvitettyaan tulokkaan ru okavalion, jatti sen rauhaan. Meilta katosi akkuporakoneen akku, ja epailemme nyt, etta tipu aikoo sahkoistaa purkinavaaja-poran. Seuraamme tilannetta kiikarein mutta emme ole viela onnistuneet kuvamaan lintua, silla se ei suostu hymy ilemaan kuvassa. Laitoimme akun laturin syotiksi ja odottelemme tuloksia. Voiko kyseessa olla tanne Ranskaan talveksi muuttanut yksilo? Tai ehka se viihtyy hiukkaskiihdyttimien laheisyydessa? Niita on taallapain yksi.

Terveisin, KK, maanmittausteknikko, Grenoble.


Lokakuu 1996 tfi.be:

Arvoisat banaanikotkatutkijat

Onko tarkempia tietoja banaanikotkien levinneisyydesta esim. Lansi-Euroopan alueella. Koska asun Belgiassa ja tyoalueeni on  koko Lansi-Eurooppa ja Lahi-Ita, olisin valmis valittamaan havaintojani nailta alueilta. Lienee myos korkea aika alkaa lobbaamaan asianmukaisen banaanikotkadirektiivien puolesta.  Asuinpaikkani Brysseli suo siihen mita parhaat mahdollisuudet.

Pikakurssi miten, missa, milloin jne. tata arvokasta tehtavaa pitaisi/voisi/olisi toivottavaa suorittaa olisi erinomaisen  tervetullut.

Parhain banaanikotkaterveisin, AA


Marraskuu 1996 iki.fi:

Minulla oli onnea ja tilaisuus saada seurata harvinaisen, lähes sukupuuttoon kuolleen ja monesti hävinneeksi luullun Madagaskarin banaanikotkan ruokailua tamperelaisen tavaratalon ruokaosastolla. Tunnistin lajin heti sen tyypillisestä solakkuudesta ja myöhemmin varmistuin lajimäärittelyni oikeellisuudesta, kun seurasin linnun ruokailutapoja.

Huomasin sattumalta urbanisoituneen Madagaskarin banaanikotkan erään tavarahyllyn päällä naamioituneena persikka- purkkien joukkoon. Se tähyili banaaniterttua laskelmoivan näköisenä useita minuutteja, ehkä jopa vartin, ja minä tarkkailin sitä. Ei varsinaisesti odottamatta, mutta kieltämättä minut säpsähdyttäen se syöksyi banaanitertun kimppuun, tarrautui kynsillään banaanin nahkaan ja antoi sille kuollettavan iskun terävällä nokallaan.

Lumoutuneena katsoin kuinka suunnilleen saaliinsa kokoinen lintu nopeasti nokki ja repi banaanin irti tertusta. Hyvin hämmästyttävä on Madagaskarin banaanikotkan tapa ahnehtia banaani kokonaisena, mutta vielä enemmän hämmästyin nähdessäni banaanikotkan nylkevän saaliinsa nokallaan. Ilmeisesti luonnon evoluutio on jo auttanut Madagaskarin banaanikotkaa kehittymään oikeaan suuntaan siten, että tämä linnun muunnos osaa jo välttää banaanien pinnalle mahdollisesti jääneitä myrkkyjä. Sen höyhenpeitto myös oli tavallista tummempi ja siinä näkyi heikkoja raitoja. Valitettavasti minulla ei ollut kameraa mukana.

Kylläinen banaanikotka lensi vaivalloisen näköisesti pois johonkin piiloon. Päätin olla hiiskumatta harvinaisesta vieraasta henkilökunnalle ja tulla kameran kanssa varustautuneena seuraavana päivänä. Valitettavasti Madagaskarin banaanikotka kyllästyy nopeasti kulloisenkin paikan ominaistuoksuun ja vaihtaa pian saalistuspaikkaa. Näin kävi tälläkin kertaa ja jäin ilman kuvia.


Marraskuu 1996 katto.kaapeli.fi:

Dear Sir, olen poliittinen toimittaja Ylen Radiouutisissa (www.yle.fi/radiouutiset). Eduskunnan kuppilakeskusteluissa olen kuullut banaanikotkien herättävän joitakin poliittisia intohimoja. Tekeillä on kuulemma jär- jestö nimeltä "vaihtoehto banaanikotkille". Järjestöstä on kuulemma määrä käyttää lyhennettä "EMU". Mahtaako asiassa olla perää ja kuka on hankkeen takana? -ystävällisin terveisin Jarkko Juselius


Joulukuu 1996 Helsinki.FI:

oonko mä pihalla vai sisäällä. mulla on kokemuksia tosta sun panaanikotkajutustas meitsilläkin on semmonen kotona. se on aika siisti semmoneen panaanin näköinen pötkylä joka syö panaania ja lentää etelään johonkin mambumaahan ja seilä se ottaa pannaania suuhun ja vetää sitä napaansa.


Joulukuu 1996 wwdg.com:

Heh, tämä sivu on hauskin asia sitten betonin! Haluaisinpa vain kysyä, että kuka (ja miten =) tuon banaanikotkan oikein keksi?

Tsemppiä pojat, tytöt, Puput, banaanikotkat sun muut selkärankaiset!

"Nürfenk gekähmant exki flöpperisch lustigözger ünf-kugelbaum" -Ars Loch Würziä tietenkin =)


Vuosi: 1995 1996 1997

 

Terveiset Päivitetty 13.04.2001